onze receptenbibliotheek - berry bombastiq
Recept uit 'THE VAULT'
Fruited sour: BERRY BOMBASTIQ
Ons eerste festival ooit was Tapt in Amsterdam! Daar gingen we onze innovatieve kant laten zien door een fruited sour te premieren. Nu al een heel bekende stijl, maar wij waren praktisch de eerste Nederlandse brouwerij die met deze stijl te werk ging, nadat we inspiratie hadden gekregen van Adroit Theory. Het werd BERRY BOMBASTIQ en als je het ons vraagt een absolute hit. Festivalgangers kwamen met pitcher na pitcher langs om ook van dat rode bier te genieten. Doe mij maar een BB’tje! Dat was de slagzin van die Tapt editie. In 8 uurtjes hadden we ruim 100L van dit bier weggetapt.
Recept 20L Fruited sour
VITALS:
Alcoholpercentage: 8.0%
Original gravity: 1.091
Pre-boil gravity: 1.081
FG: 1.031
IBU: 12
Kleur: 9 EBC – Roze/rood
1.031 klinkt als een enorm zoet, vol bier en dat was het ook wel een beetje. Dat maakte dit bier dan ook echt een heerlijk toetje!
Mouten:
Swaen Pilsner 3.7 EBC: 46%
Pale Wheat 3.5 EBCL 30%
Flaked Barley 3.3 EBC 8%
Milk Sugar (Lactose) 0 EBC: 8%
Flaked Oats 2 EBC: 8%
Mash:
67 graden – 45 minuten
Hops:
Bitterhop: Perle – 12 IBU
Bitterhop is in een sour niet echt nodig, maar dat was pas een optimalisatie waar we later achter kwamen. Je proeft maar heel weinig van die 12 IBU dus erin of eruit maakt niet zo veel uit ;).
Gist:
Philly Sour
Additieven:
Voeg ongeveer 15 gram per liter bier aan fruit (wij gebruikten bosvruchten mix van Nic Gelato) toe op dag 3 van de vergisting. Niet eerder, niet later. Hiermee zorg je ervoor dat de Philly Sour suikertjes gebruikt om zuur aan te maken.
Vergistingstemperatuur:
Dag 1: 19 graden (hierop volledige vergisting laten doen)
Dag 18: Als vergisting afgerond is dan nog ~2 weken op ~ 2 graden
Tap na een week een beetje slurry (dode gist) af. Doe dat iedere week.
Veel brouwplezier namens team LOST! Laat je ons nog even weten hoe dit bier heeft gesmaakt en of je met het recept uit de voeten kon?




Foodpairing bij je Berry Bombastiq
Nu je zelf dit bier hebt gebrouwen en heerlijk aan het proosten bent, vraag je je misschien af waar dit nu goed mee combineert. Wij raden je aan om de volgende gerechten eens te overwegen:
1. Geitenkaas salade met honing en walnoten – De romige, licht zoute geitenkaas en de nootachtige crunch van walnoten contrasteren mooi met de zuurtjes uit het bier. De honing zorgt voor een extra laag zoetheid die mooi aansluit op de bosvruchten.
2. Eendenborst met bessensaus – De umami en het vet van de eendenborst worden gebalanceerd door de frisse zuurgraad van BB. De bessensaus sluit ook goed aan op de bosvruchten, waardoor de smaken elkaar versterken.
3. Cheesecake met rood fruit – De romige textuur van de cheesecake vormt een mooi contrast met de friszure tonen van BB. De bessen in de cheesecake geven een natuurlijke aansluiting op de vruchten in BB.
4. Chocolade bavarois met frambozen coulis – De bitterzoete chocolade vormt een mooie tegenhanger voor het friszure uit BB. De frambozen coulis versterkt de bosvruchtensmaak in het bier voor nog meer genot.
Bier review van bier met menno:
Benieuwd wat de bekendste beerfluencers over BERRY BOMBASTIQ te zeggen hadden? Bier met Menno reviewde onze BB om een indruk te krijgen van dit heerlijke bier.