onze receptenbibliotheek - FROSTBITE

Recept uit 'THE VAULT'
cold ipa: frostbite

Het Amerikaanse Wayfinder Brewing Co. maakte een hoop tongen los toen de Cold IPA werd geïntroduceerd. De Amerikaanse brouwerij maakt hun West Coast IPA’s met een lagergist. Normaal gesproken ken je dit als een India Pale Lager. Echter vond Wayfinder het een beter idee om een nieuwe stijl te introduceren. De Cold IPA was volgens Wayfinder namelijk iets heel anders dan een India Pale Lager. Uiteindelijk werd de definitie van de Cold IPA als een verfrissende, lichtgekleurde IPA beschouwd die o.a. met rijst of mais werd gebrouwen en daardoor enorm crispy wegdrinkt. Ook is de bitterheid wat hoger dan die van een IPL en heeft het meer karakteristieken van een West Coast IPA, zoals aroma’s en smaken van ‘pine’ en ‘dank’.

Recept 20L cold ipa

VITALS:
Alcoholpercentage: 6.7%
Original gravity: 1.060

Pre-boil gravity: 1.060
FG: 1.009
IBU: 45
Kleur: 10 EBC
De final gravity van 1.009 en de bitterheid van 45 IBU maakt dit bier heerlijk frisbitter!

Mouten:
Swaen Pilsner 3.7 EBC: 45%
Swaen Ale 7 EBC: 40%
Rijst 2 EBC: 15%

Mash:
65 graden – 60 minuten

Hops:
Bitterhop: Chinook – 26 IBU – 60 minuten
Whirlpoolhop: Citra – 19 IBU – 20 minuten laten trekken
Dry-hop: Citra – 5 gram per liter (100g op 20L bier) toevoegen tijdens toevoegen van de gist
Dry-hop: Amarillo – 5 gram per liter (100g op 20L bier) toevoegen tijdens toevoegen van de gist
Dry-hop: Idaho#7- 5 gram per liter (100g op 20L bier) toevoegen tijdens toevoegen van de gist

Gist:
NovaLager (1 pakje op 20L)
Je kunt ook een andere gist gebruiken zoals W-34/70, maar wij hebben NovaLager gebruikt

Vergistingstemperatuur:
Dag 1: 15 graden (hierop volledige vergisting laten doen)
Dag 18: Als vergisting afgerond is dan nog ~2 weken op ~ 2 graden
Tap na een week een beetje slurry (dode gist) af. Doe dat iedere week.

Veel brouwplezier namens team LOST! Laat je ons nog even weten hoe dit bier heeft gesmaakt en of je met het recept uit de voeten kon?

Foodpairing bij je FROSTBITE

Nu je zelf dit bier hebt gebrouwen en heerlijk aan het proosten bent, vraag je je misschien af waar dit nu goed mee combineert. Wij raden je aan om de volgende gerechten eens te overwegen:

1. Thaise groene curry (of rode curry met citroengras en kokosmelk) – De fruitige hoparoma’s versterken de exotische kruiden zonder dat het bier door de hitte wordt overweldigd.
2. Vietnamese Pho – De frisse hopbitterheid snijdt door de vettigheid van het rundvlees en de kruidigheid van de bouillon.
3. 
BBQ-gerechten (zoals gegrilde spareribs of pulled pork) – De bitterheid van het bier snijdt door de zoete en rokerige sauzen heen.
4. 
Fish tacos met mango salsa – De tropische hoparoma’s van het bier sluiten mooi aan bij de zoete en pittige salsa.

LOSTIG BEOORDELEN

Op zoek naar meer content en comments van het team over FROSTBITE? Bekijk dan onze LOSTIG BEOORDELEN YouTube-show waarin we dieper ingaan op het bier en het LOST team wat gaat grappen en grollen.

Dorst gekregen? Probeer onze bieren!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?