onze receptenbibliotheek - ROSSO
Recept uit 'THE VAULT'
blond bier: rosso
Bij Brouwerij LOST hebben we door de jaren heen hele smaakvolle bieren gebrouwen, al zeggen we dat zelf. Praktisch al onze bieren zijn limited editions. We brouwen de bieren eenmalig en daarna komen ze niet meer uit. Daar zijn een paar uitzonderingen op. Ons hoppig blond bier ROSSO hebben we namelijk 4 keer in totaal gebrouwen en daarmee gingen er in totaal 12.000 blikjes ROSSO over de toonbank. Het werd een geliefd blond bier. Door het toevoegen van de Citra dry-hop werd het écht een ander type blond. Even wennen voor de liefhebbers van de pure Belgische bieren, maar een genot voor de avonturiers. Maar hoe maak je zo’n blond bier als ROSSO? In deze blogpost delen we het recept zodat je dit bier nog eens zelf een keer kunt brouwen. Want, wij hebben toch echt wel besloten dat we in de flow blijven van eenmalige brouwsels.
Recept 20L Belgian blond
VITALS:
Alcoholpercentage: 6.0%
Original gravity: 1.056
Pre-boil gravity: 1.049
FG: 1.010
IBU: 25
Kleur: 11 EBC
Dit blond bier is lekker fris. Door op 1.010 te eindigen met 25 IBU heb je precies de juiste verhouding tussen volheid, zoetheid en een crispy bittertje.
Mouten:
Swaen Pilsner 3.7 EBC: 75%
Goldswaen Belge 35 EBC: 8,33%
Golden Promise 5.9 EBC: 8,33%
Suiker 2.0 EBC: 8,33%
Mash:
65 graden – 60 minuten
Hops:
Bitterhop: Perle – 25 IBU – 60 minuten
Dry-hop: Citra – 5 gram per liter (100 gram op 20L bier) toevoegen tijdens toevoegen van de gist
Toevoegingen:
Bittere sinaasappelschillen : 28 gram toevoegen laatste 5 minuten van de kook
Zoete sinaasappelschillen mag ook en experimenteren met citroen- of limoenschillen kan ook!
Gist:
Wyeast Belgian Ardennes 3522 (1 pakje op 20L)
Je kunt ook een andere gist gebruiken, maar deze zit in ROSSO en geeft in onze ogen ook een karakteristieke smaak aan dit bier.
Vergistingstemperatuur:
Dag 1: 19 graden
Dag 2: 20 graden
Dag 3: 21 graden (hierop laten tot einde vergisting)
Dag 18: Als vergisting afgerond is dan nog ~2 weken op ~ 2 graden
Tap na een week een beetje slurry (dode gist) af. Doe dat iedere week.
Veel brouwplezier namens team LOST! Laat je ons nog even weten hoe dit bier heeft gesmaakt en of je met het recept uit de voeten kon?




Foodpairing bij je rosso
Nu je zelf dit bier hebt gebrouwen en heerlijk aan het proosten bent, vraag je je misschien af waar dit nu goed mee combineert. Wij raden je aan om de volgende gerechten eens te overwegen:
- Ceviche van Dorade – door de frisse citrustonen uit de hop en de sinaasappelschillen in dit bier is het complementair aan de citrusmarinade.
- Korean fried chicken – het frisse bittertje contrasteert met de pittige kip en de citrus breekt het vettige karakter van de gefrituurde kip door.
- Mosselen met friet – De lichtzoete moutigheid uit de golden promise en Swaen Belge en de frisse hopbitterheid vullen de zilte en romige smaak van mosselen perfect aan.
- Stoofvlees (bij voorkeur met ROSSO gestoofd) – De lichtzoete en moutige basis van het bier past goed bij het hartige en licht zoete karakter van stoofvlees. Daarnaast geven de frisse citrustonen een mooie nieuwe smaak mee en breekt het de vettigheid wat op.
LOSTIG BEOORDELEN
Op zoek naar meer content en comments van het team over ROSSO? Bekijk dan onze LOSTIG BEOORDELEN YouTube-show waarin we dieper ingaan op het bier en het LOST team wat gaat grappen en grollen.