Brouwerij LOST gaat voor CO2-neutraal
CO2-neutraal
Wij realiseren ons als producent van bier dat wij schade leveren aan het milieu. Dat doen wij onder andere door het vervaardigen van bier, waarbij we CO2 uitstoten door het verbruiken van gas en elektriciteit. Er zijn echter nog meer activiteiten waarbij wij zorgen voor een ‘negatieve balans’, zoals onze ritten die we maken naar klanten, maar ook de CO2-uitstoot bij de opslag van onze voorraad en de materialen die we gebruiken. Om onze impact te verkleinen, gaat Brouwerij LOST voor CO2-neutraal.
Sinds 2022 hebben wij de doelstelling gesteld om ieder jaar al onze schade aan het milieu in kaart te brengen, dit aan de voorkant proberen te voorkomen en de gemaakte schade te compenseren. Het voorkomen doen we door samen met onze partners te kijken naar maatregelen die de schade beperken. Het compenseren doen we door samen te werken met non-profit organisatie Trees For All. Trees For All is een erkend goed doel en aangesloten bij het ANBI. Zij zorgen voor de herbebossing van bossen in zowel Nederland als op plekken in de rest van de wereld. Iedere geplante boom compenseert 3,75 ton CO2 per jaar.
DUURZAAMHEIDSBELEID
Het kader waarbij ons duurzaamheidsbeleid geldt, is gericht op alle stappen in het werkelijke productieproces, uitgaande logistiek van producten, zakelijk personenvervoer en ons verbruik in de opslag. Dit zijn de processen waar wij zelf invloed op kunnen uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan een autotrip naar een klant die wordt vervangen door de trein. We hebben uiteraard meer invloed op ons eigen productieproces dan die van onze toeleveranciers. Wat wij wel doen, is zo veel mogelijk werken met bedrijven die een duurzaamheidsbeleid voeren en maatregelen nemen om duurza(a)m(e) producten te ontwikkelen. Zo heeft de fabrikant van onze geteelde hop in Yakima een duurzaamheidsprogramma om de bodem zo gezond mogelijk te houden en wordt onze mout geproduceerd bij een Nederlandse mouterij waar er actief projecten zijn uitgevoerd om het waterverbruik tot 3L per kg mout te reduceren.
productie en co2-uitstoot
Wij huren capaciteit in bij een andere brouwerij. Dit maakt ons huurbrouwers. Wij zijn daardoor beperkt in het aanbrengen van directe maatregelen om de CO2-voetafdruk te voorkomen. We kunnen lastig eisen om zonnepanelen te laten plaatsen of een nieuwe, duurzamere brouwketel in gebruik te nemen. Onze partnerbrouwerij heeft wel een beleid op gebied van duurzaamheid en doet dan ook investeringen om de voetafdruk te verlagen. Het productieproces van bier bestaat uit een aantal stappen. Je kunt dit samenvatten in zes hoofdprocessen:
1. Schroten van mout
Bij het schroten van de mout worden per batch van 500L ongeveer 7 grote zakken mout geschroot. Dit draait de schrootmolen weg in 15 minuten.
2. Maischen
Water komt heet (zo rond 71 graden) binnen uit de heetwatertank. De maisch draait gedurende 90 minuten een maischprogramma. De meeste bieren worden op een temperatuur van 67 graden Celsius gehouden door gas bij te stoken. Ook wordt de maisch geroerd door een elektromotor met roerwerk.
3. Filteren
Vanuit de maischketel wordt het beslag gepompt naar de filterkuip. Een kleinere pomp wordt daarna aangesloten op de sproeibal van de tank en de koppeling aan de onderkant. Het wort wordt daardoor op natuurlijke wijze gefilterd en is na zo’n 15 minuten klaar.
4. Koken
Het wort wordt aan de kook gebracht door een gasgestookte installatie. Dit duurt ongeveer 35 minuten. Het wort is dan 100 graden. Vanaf dat moment kookt het wort nog zo’n 60 minuten door en is het wort klaar om gekoeld de vergistingstank in te gaan.
5. Vergisten
Het wort wordt door middel van een pomp in een tegenstroomkoeler teruggebracht naar pitching temperatuur. Het koelen van het water gebeurt door een glycol chiller. Tijdens de 5 – 6 weken dat het bier vergist, slaat de glycol chiller sporadisch aan als de temperatuur van het bier te hoog wordt. In de winter kan het zo zijn dat deze helemaal niet aanspringt. In de zomer wat meer.
6. Verpakken
Onze bieren worden in blik verpakt op een mobiele afvullijn. Per batch van 500L is de machine 45 minuten bezig.
Per batch van 1.000L is gekeken wat het gasverbruik is geweest en dit betrof zo’n 30m3. Aan het einde van het jaar berekenen we hoeveel liter er precies is geproduceerd en vermenigvuldigen we het gasverbruik. Het precieze kWh verbruik is moeilijk te meten doordat meerdere brouwerijen van dezelfde equipment gebruik maken. We nemen een vast verbruik (naar inschatting) hiervoor op. Het gasverbruik is voor 2022 uitgekomen op zo’n 420m3 en heeft daarmee een uitstoot van 0,9 ton CO2.
CO2-uitstoot op de weg
Zodra het bier is geproduceerd, moet dit getransporteerd worden naar onze klanten. In 2021 brachten wij veel losse bestellingen rond. Zo kwam het voor dat we in de auto naar Ermelo reden om twee dozen af te leveren. Dat moest wel, want we hadden nog geen groothandel die ons bier distribueerde. Behoorlijk wat kilometers en niet erg duurzaam.
In 2022 zijn we overgestapt op een rotatiegedreven pull productiesysteem. Iedere keer als er een nieuw bier uitkomt, proberen wij zo veel mogelijk orders binnen te halen en dit samen te bundelen. Zo leveren we een nieuw bier zo vers mogelijk bij onze klanten af, vaak nog dezelfde dag van afvullen. Hierdoor rijden we efficiëntere ritten. Onze auto’s zitten nu voor iedere rit met minstens vijftien dozen gevuld. Zo worden de vele kilometers en dus uitstoot ook gereduceerd.
Verder zijn we in 2022 gaan werken met meerdere distributiepartners. Zo kwamen BierGro, Elings, Kobier en De Gerstengel erbij, waardoor we een groot deel van het transport efficiënter kunnen laten verlopen. Ons plan is om het distributienetwerk verder uit te breiden en zelf minder kilometers te rijden.
Al onze ritten zijn geregistreerd en de gemaakte kilometers daarmee ook. Aan het einde van het jaar worden de gemaakte ritten geanalyseerd (diesel, benzine, gewicht auto, etc.) en worden de kilometers naar een CO2 voetafdruk omgezet. Deze factor wordt meegerekend in de compensatie. In 2022 zijn 14.369 kilometers gereden en dit vertegenwoordigt een uitstoot van 2,6 ton CO2.
Opslag
Om onze goederen op te slaan, huren wij een loods in Westzaan. In onze opslag staan bier, dozen, maar ook onze bar en koelkasten om bier koud op te kunnen slaan. Bij ons gaat de kwaliteit boven alles. Uit onderzoek is gebleken dat een lage relatieve temperatuur zeer bevorderend is voor de kwaliteit van IPA’s. Daarom zetten wij ook gekoelde opslag neer, zodat onze producten in de beste staat bij onze klanten arriveren. In 2023 willen we in de loods een duurzamere manier van koelen opzetten die minder energie verbruikt, door een goed geïsoleerde, nieuwe koelcel te plaatsen.
Het verbruik van onze huidige koelkasten wordt geregistreerd en aan het einde van het jaar in zijn totaliteit gecompenseerd.
Extra's
Als we kijken naar onze uitstoot hebben we vooral veel CO2 geproduceerd door de hoeveelheid kilometers die we rijden. We hadden gedacht dat het brouwen op gas meer uitstoot zou veroorzaken. Om onze uitstoot de compenseren zouden we aan 5 bomen al genoeg hebben. Echter vonden we dat wel een laag getal en dachten we: ‘Waarom zouden we niet meer kunnen doen?’. 2022 gaan we daarom afronden met het besluit dat we 50 bomen zullen planten.
Volgend jaar gaan we dit getal verhogen. We willen in 2023 voor iedere klant waar we ooit aan geleverd hebben een boom planten. We hopen daarmee iedere partner waar wij mee samenwerken, of het nu toeleveranciers of onze klanten zijn, ook te inspireren om ook aan de wereld terug te geven.
Benieuwd naar het resultaat?