Wat is een Oatcream IPA?

Oat-cream

Op ons nieuwste bier OASIS staat pontificaal Oatcream op het blik. Misschien is het de eerste keer dat je dit op een IPA blik hebt gezien en vraag je je af wat oatcream precies inhoud. Goed nieuws, want deze blogpost geeft al het antwoord op je vragen. Laten we beginnen met het opsplitsen van het begrip oatcream. Oat, wat haver betekent, is een aanduiding voor het gebruikte ingrediënt. Haver wordt al een stuk vaker gebruikt in IPA’s en andere bierstijlen, dus wat maakt het dan zo uniek in een oatcream bier? Oatcream is een aanduiding voor dat er wel 30-50% haver in een dergelijke IPA gebruikt is. Dat is extreem veel, want de meeste IPA’s gebruiken maar 10%. Het resultaat is een zijdezacht, romig mondgevoel. Daar komt het tweede deel uit de naam vandaan: het ‘creamy’ mondgevoel.

Waarom zie je zo weinig oatcream ipa's?

Brouwen met haver is een lastig tafereel. Haver bevat een grote hoeveelheid vet, eiwitten en beta-glucaan. Dat zijn drie componenten die bieren dik laten aanvoelen. Wanneer iets dik in het blik zit, dan kun je ook wel raden dat het ook dik in het brouwproces zit. En dat is waarom oatcream bieren brouwen zo moeilijk maakt. Bij het gebruik van heel veel haver krijg je filterproblemen in je brouwketel. Wanneer je gaat lauteren, is de massa van het bier zo pappig geworden, dat het amper wilt stromen naar de kookketel. Voor veel brouwerijen is het daarom niet kosten efficiënt om een bier als dit te brouwen. Het duurt lang, levert vaak problemen op en is vaak niet goed te brouwen in brouwinstallaties die hier niet op gebouwd zijn (en dat zijn alle standaard brouwinstallaties eigenlijk allemaal wel). 

Waarom kunnen wij het dan wel?

Om heel eerlijk te zijn hebben we een lange weg achter de rug met haver. Onze eerste NEDIPA EXOTIQA bestond uit 30% havervlokken en het was 1 groot drama. Vanuit die ervaring hebben we constant in onze kleine proefinstallatie testen gedaan. We hebben met verschillende soorten haver gewerkt, zoals havermout, geroosterde haver, havervlokken, ongemoute haver en gepofte haver. Ook hebben we met enzymen en rijstkaffen gewerkt om de filtratie te bevorderen en hebben we zelfs een eigen filterplaat laten ponsen om te experimenteren of een andere filterplaat voor een beter effect zorgt. Met al die kennis hebben we in 2024 een nieuwe brouwerij geselecteerd waar we onze IPA bieren willen brouwen. De brouwerij waar wij nu brouwen heeft een unieke, zeer brede filterkuip. Daarom is de lautering snelheid bij deze bieren vrij goed en kunnen we door onze unieke samenstelling aan haversoorten ons gewenste resultaat krijgen. 

Voegt het dan ook wat toe, dat oatcream?

In onze missie om de beste en meest unieke bieren te maken vinden wij het belangrijk dat we continu zoeken naar manieren om jou een wow-gevoel te geven. Daarom volgen we de allerbeste brouwerijen ter wereld om van hun te leren. De Amerikaanse brouwerij Other Half is mede vanwege Oatcream IPA’s erg bekend geworden. Onze NEDIPA DOPAMINE is ook een mooi voorbeeld van hoe een IPA met 40% haver een absolute topper is geworden. Met onze nieuwe OASIS kan ook jij even proeven hoe een oatcream IPA smaakt. Enjoy!

 

Dorst gekregen? Probeer onze bieren!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?